Thuiswerkvergoeding onbelast vanaf 2022

Dat blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën, waarin hij de Tweede Kamer informeert over de voorgenomen fiscale plannen voor 2022.

U kunt binnen de werkkostenregeling uw werknemers een vergoeding geven voor het thuiswerken. Denk hierbij aan het inrichten van een thuiswerkplek of een vaste thuiswerkvergoeding. Door de gerichte vrijstelling vanaf 2022 gaan de vergoedingen voor thuiswerken niet ten kosten van uw vrije ruimte.

Wat is de werkkostenregeling (WKR)

In de onderstaande uitleg wordt er onderscheid gemaakt tussen vergoedingen en verstrekkingen, om hier meer duidelijk over te geven hierbij een korte uitleg:

Verstrekkingen: De werknemer wordt eigenaar. Bijvoorbeeld: u geeft een fiets aan de werknemer om naar het werk te fietsen.

Vergoedingen: Bijvoorbeeld u geeft een vergoeding aan uw werknemer voor de telefoon omdat deze (deels) zakelijk wordt gebruikt.

Via de werkkostenregeling kunt u onbelaste vergoedingen en verstrekkingen uitkeren aan uw personeel. Het totale beschikbare bedrag dat u onbelast mag vergoeden wordt bepaald door de totale loonsom van uw personeel. Werkgevers mogen in 2021 3,0% van het totale fiscale loon tot en met € 400.000 gebruiken voor vergoedingen en verstrekkingen. Dit bedrag wordt de vrije ruimte genoemd.

Dit staat los van vergoedingen met gerichte vrijstelling. Deze vergoedingen gaan niet ten koste van uw vrije ruimte. Deze moeten overigens ook vooraf “aangewezen”  worden als eindheffingsbestandsdeel.